Kozí sýry.cz

Vítá Vás kozí farma Nový Dvůr

Diskusní fórum > Kozí sýry - ptejte se, odpovídáme


21. 7. 2018, 12:58   odpovědět
jana
Dobrý,
Mám dotaz.Můžeme u Vás na farmě zakoupit sýry?
 
5. 11. 2018, 09:47   odpovědět
Miloslav Krejza
Kozí sýry můžete u nás nakoupit celoročně každý den od 6.00 do 18.00 hodin včetně svátků a víkendů. V zimě, kdy se kozy nedojí se prodávají zrací sýry, které nám postupně uzrávají ve zrací místnosti. Mléko se prodává pouze v období laktace.
22. 5. 2018, 14:46   odpovědět
LuciePokorná
Dobrý den, kde přesně je Vaše nová prodejna?
 
27. 6. 2018, 20:47   odpovědět
Miloslav Krejza
Dobrý den, naše prodejna pro "pražáky" je u Brandýsa nad Labem. Když z tohoto města vyjedete autem po silnici č. 101 směrem na Kostelec nad Labem, dojedete po necelých dvou kilometrech k odbočce do prava. Je zde ukazatel v podobě plechové kozí hlavy v nadživotní velikosti. Dál už vás povede značení do areálu f. REO, kde je naše prodejna. Jediné, co nás mrzí, je to, že otevírací doba je stejná, jako pracovní doba ve firmě: od 6.00 do 14.30 hodin. Pokud odbočku přejedete, uvidíte po pravé straně zase plechovou kozu v nadživotní velikosti, ale tentokrát sedící na traktoru. A to pak poznáte, že jste přejeli :-)
 
12. 12. 2018, 20:43   odpovědět
z
Dobry den,
muzete prosim uvest GPS souradnice prodejny? Dekuji
24. 8. 2017, 19:36   odpovědět
Roman
Ahojte.
Som zaciatocnik co sa tyka vyroby kozieho syra a rad by som vas poprosil o radu. V poctate tri mesiace sa mi raz menej raz viac dari vyrabat ci make alebo tvrde syry. Potom ako zacali kozy produkovat menej mlieka kontaktoval som veterinara a nejakych znamych co sa to deje. Bolo mi to vysvetlene a poradene, ze mam zacat davat ovos, jacmen. V tom case som si aj objednal Fromase 220TL,ktory mi dosiel. Pri vyrobe syra sa mi uz druhy krat stalo, ze sa mi nespravila syrenina pekne oddelena od srvatky ako dovtedy, ale spravila sa v poctate hmota podobna tvarohu. Je to tym, ze kozy zacali jest obilniny alebo syridlom alebo uplne niecim inym. ? Pastva a navyky, ktore mali a maju kozy su po cely cas rovnake. Dakujem za odpovede. Ahojte
4. 6. 2017, 08:57   odpovědět
Boťanský
Dobrý deň. Robím bryndzu doma. Po od kvapkaní sa my hrudky pukli, je to chyba? Vyzrie my syr správne?
Poraďte!
17. 4. 2017, 20:51   odpovědět
Margo
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - dělám si z kozího mléka sýr gouda, ale nemůžu \\\\\\\"vychytat\\\\\\\" způsob, jak ho nechat zrát. Nepotírám ho solným roztokem, ale nechávám ho cca 2 dny v láku ležet, pak na sítu okapává. Když ho nechám v roztoku déle, připadá mi \\\\\\\"namokřenej\\\\\\\", když ho nechám na sítu okapat a vysušit, začíná jakoby okorávat (nebo to je zrání :-)?), zkoušela jsem to i ve fólii, ale to se bojim nechat dlouho, přijde mi, že pak mokvá. Poradíte, jak je to nejlepší?
A pak se chci ještě zeptat, jestli je možný, že odkazy, kde by měly být recepty na výrobu sýrů už nejsou aktivní? sháním totiž recept na hermelín :-) Děkuji předem Margita
 
21. 4. 2017, 23:40   odpovědět
Miloslav Krejza
Dobrý den,
s Goudou je vždy problém. Je to sýr, který zraje dlouho a ani nám se nedaří vychytat ten nejlepší způsob ošetřování jeho povrchu. To, co popisujete známe a také jsme si tím prošli. Zatím jsme zkusili octovou lázeň, slanou krustu na povrchu, voskování i potírání Plastikoatem. V současné době vakuujeme na profesionální vakuovačce. Tak uvidíme....ten odkaz je opravdu již mrtvý :-(
18. 9. 2016, 11:18   odpovědět
Jiří
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli se kozí sýr musí dělat z čerstvého mléka. Jestli můžu mléko zamrazit a použít třeba déle. Díky Camfrla
 
14. 11. 2016, 17:31   odpovědět
Miloslav Krejza
Zamrazení mléku vůbec nevadí, naopak je dobré, když hned nevyrábíte, čerstvě nadojené mléko šokově zchladit na 2-4°C. Tak to děláme my. Pokud budete skladovat mléko déle než týden, pak se zamrazení v mrazáku na -15°C nevyhnete.
7. 6. 2016, 13:19   odpovědět
Vlaďka
Dobrý den - o víkendu jsme si udělali s vnoučaty výlet a zastavili jsme se na vaší farmě. Je nádherná - všude čisto a pořádek. Při ochutnávce jsme si pár sýrů vybrali a musím říct, že byly opravdu bezvadné. Moc jsem si pochutnala. Kozičky a pejsek ve výběhu zase potěšili děti - opravdu je to u vám super. Děkujeme.
11. 11. 2015, 14:18   odpovědět
Jiří
Dobrý den. Nedávno jsem se rozhodl přejít na zdravější stravu a dočetl jsem se, že velmi chutné a zdravé jsou kozí výrobky. Chtěl bych se tedy zeptat, zda nevíte, kde v okolí Plzně je možné je zakoupit nebo kde lze najít například nějaký specializovaný obchod ? ... Předem děkuji za odpověď !
14. 9. 2015, 10:52   odpovědět
Monča
Dobrý den snažím se dělat doma kozí sýr, ale z 5 ti pokusů se povedl jeden. Kde dělám chybu ? Syřidlo mám pod názvem Lebstremsel. V obchodě pani prodavačka poradila, že prý stačí 4 kapky na jeden litr mléka. Ale nevím nevím. Ocet taky nefunguje. Prosím o radu kolik množství se dává na jeden litr mléka. Zahřeji mléko na 30 stupňů. Jsem už hodně nešťastná snažím se jak můžu a nic . Pomooooooc.
 
12. 4. 2016, 23:29   odpovědět
aja
ahojky pomoc monci ,delala jsem poprve podle synovce byl suchy ale dobry protoze nelezel ve slanem laku,ale povedl se a to sem pouzila zavarovasi teplomer na zavarovani,precedene zahrate mliko na 70 stupnu ,po schlazeni na 40stupnu 1lzicka syridla minutu michani vpravo pote minuta v levo a stani 70minut pote prekrajeni syra nozem,odliti syrovatky po syr ,pridat co kdo chce podle chuti a nalit do formicky ci kelimku s dirkami a vytlacit cast tekutiny ci nechat odkapat rano v solnem laku 1kg soly a 6lvody prolezime detem polovynu a vysel aja,a bez mlecne kultury ale skus kysanou smetanu nebo maly byly jogurt ahojky
 
12. 4. 2016, 23:32   odpovědět
aja
monci,jeste sem zapomela po70minutach syreni zahrat znovu na 70stupnu
 
25. 9. 2015, 08:27   odpovědět
Miloslav Krejza
Těžko říci, kde děláte chybu. Syřidlo značky Lebstremsel jsme nikdy nepoužili k výrobě a nemáme s ním žádné zkušenosti. My na farmě používáme hned od začátku Syřidlo Laktochym, 200 ml. Je to přírodní syřidlo živočišného původu určené k sýření všech druhů mléka / zejména kozího /, pro výrobu čerstvých, polotvrdých i tvrdých sýrů s krátkou nebo dlouhou dobou zrání tradičním způsobem. Vyrábí ho firma Milcom a dá se objednat přes internet.
Ještě k teplotě - zkuste zvýšit teplotu mléka při zasýření na 34°C.
12. 4. 2015, 14:53   odpovědět
matej
Dobrý den chci se zeptat zda je správní čerstvý na dojede mléko ihned dat do lednice?
Děkuji
 
25. 9. 2015, 08:40   odpovědět
Miloslav Krejza
Úplně nejlepší je čerstvé mléko zchladit co nejrychleji. Na farmě jde naše čerstvě nadojené mléko přímo z dojení do chlaďáku, kde se šokově zchladí na 4°C. Ono totiž čerstvě nadojené mléko když se dostane ven z vemene je okamžitě kontaminováno ze vzduchu bakteriemi a plísněmi, které se v něm začínají množit. Tomu se dá zabránit chemicky (konzervanty), nebo tepelně (sterilizace, lidově zavařováním). Pokud nepoužijete ani jeden z uvedených způsobů, můžete tento proces pouze zpomalit a to razantním snížením teploty.
8. 4. 2015, 09:22   odpovědět
RENATA
Dobry den,muzete mi prosim poradit jakou kulturu poridit na výrobu kozího jogurtu pri vyrobe doma (očkovat kravskym jogurtem mi prijde nelogicke-pokud je clovek treba alergicky na kravske) nebo mam jednou koupit kozi jogurt a pouzit ten? Mam doma kulturu CHN11-pouzivam na kravske mleko....Dekuji.
18. 3. 2015, 16:52   odpovědět
Monika
Dobrý den,stala se mi zvláštní věc, asi po třech dnech mi sýr na povrchu zrůžověl. Mám ho v lednici a nikdy předtím se mi to nestalo. Vyrábím ho podle vás již několik let a super. nevíte kde jsem mohla udělat chybu? Děkuji
11. 3. 2015, 13:11   odpovědět
Martina
Dobrý den,
ráda bychVás požádala o radu, kde je možno najít předpisy pro výrobu sýrů na farmě. Uvažujeme o výrobě sýrů. Zatím jde o čistě informativní záležitost, vím, že vše, co se týká zpracování mléka, je docela náročné. Existuje nějaká vyjímka pro zpracování na farmě - prvovýrobu?
19. 2. 2015, 19:14   odpovědět
Nina Gábrišová
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o Váš názor na Mini Pasterizátor "Janschitz FJ15 Eco",
pretože mám problém s častými poruchami.
Vopred ďakujem za Vašu skorú odpoveď.
 
4. 3. 2015, 11:05   odpovědět
Miloslav Krejza
Tak s tímto pastérem zkušenosti nemáme. Nemůžeme tedy říci, zda jste si koupila zrovna špatný kus, nebo je to záležitost systémová. Víme, ale, že zákazníci pasterují mléko pomocí zavařovacího hrnce do kterého vloží další (většinou nerezový na mléko). Tím vytvoří dvouplášťové zařízení ve kterém se mléko nepřipaluje. Na zavařovacím hrnci se dá nastavit teplota (na digitálních i čas s vypnutím). Je to levnější řešení domácí pasterace.
2. 4. 2014, 07:42   odpovědět
Dina
Dobrý den,chceme si koupit kozu a potřebovala bych poradit. Proč je kozí mléko a sýry "cítit" kozinou, ta parádní štiplavá chut.,jestli je to výrobou, uležením, nebo jen plemenem koz.moc děkuju za odpověd
 
12. 4. 2016, 23:39   odpovědět
aja
ahoj dino mam bilo i hnedou kratosrstou kozenu kazda ma jine mleko ,ta bila lahodnejsi a smetanovejsi a citit nejsou vubec,nemate spolu kozla dat ke kozam jen v dobe rije a nepoustet v dobe dojeni jeho pachem nacuchne co se da aja
10. 2. 2014, 09:05   odpovědět
viktoria
dobry den,netusim,ci mi niekto odpovie ale mam zavazny problem.Na kozach som spozorovala taky hmyz(mozno blchy)??najhorsie je ze som to spozorovala aj u 5 dnovych kozliatkach(nedavno sme davali pripustat dalsiu kozu s capom -tak mozno to nachytala tam??) otazka znie co to je a co s tym robit,ako sa toho zbavit Za odpovede dakujem
 
12. 4. 2016, 23:43   odpovědět
aja
ahoj viktorko urcite je to mozne zavolejte veterynari i kone si rozdavaji konske vsi vse je mozne mejte se a pisnete jak to dopadlo aja
28. 10. 2013, 18:52   odpovědět
Tana
Prosim vas ,jsem onkologicky pacient a docetla jsem se,ze denni vypiti 2lt.koziho mleka nastartuje imunitu a zdrav.stav se vyrazne zlepsi .Mate o tom nejake informace od Vasich zakazniku.Dekuji za odpoved
29. 9. 2013, 17:30   odpovědět
Dušan
Dobry deň chcel by som požiadať niekoho o radu mam kozu a vobec nema ruju neviem čo mam robyť da sa to niejako vyvolať? Dakujem.
 
3. 11. 2013, 18:24   odpovědět
domino
To nic,naše kozky tiež meškali,no už je to v poriadku...dúfam,že aj u vašich.Veľa zdaru
domino
 
16. 10. 2013, 08:24   odpovědět
Miloslav Krejza
Nejlepší je dát kozu na nějaký čas přímo ke kozlovi a ten by měl svou přítomností a silou pižma nabudit u kozy prskání.
19. 8. 2013, 21:53   odpovědět
Plijana
Dobrý den, poprvé jsme minulý týden ochutnali a nakoupili Vaše sýry a jsme opravdu nadšení. Ještě se těšíme na Hermelínový. Měla jsem s kozími sýry trošku problém, protože jsem tam něco cítila a vadilo mi to. U Vašich sýrů ta pachuť prostě není a jsem za to moc ráda. Vzali jsme ode všech vzorky a nemůžeme se dohodnout, který je nejlepší. Asi budu jezdit za rodiči do České Lípy častěji:-))). Jste šikovní, moc Vám fandíme a určitě se zase stavíme. Jana a Míra z Litoměřic
9. 7. 2013, 16:55   odpovědět
Anička
Dobrý den mám takový problém,zkouším dělat kozé sýry a nedaří se mi to.Dnes jsem zkoušela dělat korbáčiky ale pokaždé mám tu sýřeninu a sýr takový hrudkovatý a ne hladký aby to bylo jako guma,můžete mi poradit čím by to mohlo být?Moc děkuji
9. 5. 2013, 19:20   odpovědět
michal
dobrý den chci se zeptat zda mužu prodávat kozi mleko nebo co k tomu ptřebuju
 
8. 7. 2013, 13:06   odpovědět
Miloslav Krejza
Celkem nic moc nepotřebujete, akorát: registrovanou výrobnu, schválenou a zkolaudovanou mlékárnu, povolení k prodeji mléka od státní veterinární správy, nechávat pravidelně kontrolovat kvalitu mléka ve státním veterinárním ůstavu, podrobovat se kontrolám a auditům, rozbory stěrů, vody, HACCP a další "radosti"
23. 4. 2013, 07:14   odpovědět
Vlasta
Dobrý den, prosím Vás je nutné převařovat nadojené čerstvé kozí mléko. Myslím z nějakých zdravotních důvodů. Děkuji Vlasta
 
8. 7. 2013, 13:11   odpovědět
Miloslav Krejza
Pkud je dojené zvíře zdravé a v dobré kondici je převařování zcela zbytečné a převařením by jste v mléce zabila veškeré živé kltury ala "aktimel", jejichž konzumací nás nabádá všudy přítomná reklama. V mléce po nadojení to máte v přírodní kvalitě a zadarmo
11. 3. 2013, 08:01   odpovědět
Marcela
Dobrý den, v restauraci jsem měla grilovaný kozí sýr a nic lepšího jsem nejedla. Chci zkusit doma, ale nevím, s jakým názvem mám vybrat? Díky za odpověď.
13. 1. 2013, 11:21   odpovědět
Kateřina T.
Dobrý den, prosím vás, chtěla bych se zeptat," mám 5měsíčního chlapečka,od narození věčně blije, jsme na nutrilonu AR ale i přesto ublinkává není to tak hrozné jako u sunaru nebo u mateřského mléka,ale i přesto blinká dost, proto by mě zajimalo jestli by nám proti ublinkávání kozí mléko pomohl? Děkuji za odpověd . Katka
 
12. 4. 2016, 23:51   odpovědět
aja
ahoj kato ublinkavani byva normalni ale mela by to resit lekarka muze jit o nevyvynutou klapku polikani,kozi mleko zdrave kozi jen mirne zahrate primo k piti je ok davali jsme ho vnucne nebo pridavali do nutrylonu a nema problemi ani ted pije ho i studene s hrnicku dr chvali a prevarenim se zabiji potrebne mikroorganismi,a mleko od byle kozi mame lahodnejsi nez od hnede aja zkuste a vytrvejte
5. 10. 2012, 12:57   odpovědět
Ali
Dobrý den, začali jsme s výrobou kozího a ač je s manželem oba milujeme, náš se téměř nedá jíst. Má stále nakyslý divný ocas, který s trochou nadsázky připomíná zvratky. Poradí mi někdo, jak tuto nežádoucí chuť odstranit?
14. 9. 2012, 20:38   odpovědět
Dan
dobrý večer mám asi hloupou otázku lze něco vyrobit z kyselého kozího mléka ? děkuji všem za odpovědi Dan
14. 8. 2012, 11:52   odpovědět
Eva Farkašová
Dobrý den,
nevím si rady s tím,jak uskladnit kozí sýr(vlastní výroby)Něco nakrájím a naložím do oleje z bylinkamy a některé bochánky(asi 1kg.)nechám v celku a nevímsi rady s tím,do čeho sýr zabalit,aby vydržel co nejdéle.Sýru je poměrně dost a lidé v mém okolí sýrem pohrdají a tak bych ho ráda nějak uskladnila.Nestíháme ho jíst.Za dobrou radu moc děkuji.Eva.
 
19. 7. 2013, 23:35   odpovědět
raputová
Mrzí mě že nejse ve vašem okolí sýr bych určitě brala.
 
31. 10. 2012, 11:58   odpovědět
Marie
Odpověď je už asi nepotřebná, ale zní takto: tvaroh. Navíc se rozšlehané kyselé mléko dá pít jako třeba kefír apod., samotné nebo se solí a trochou pepře.
 
4. 9. 2012, 08:44   odpovědět
RACPopelka
Dobrý den. Já sýry voskuji a taky mrazím...musí být tvrdé a po vytažení jsou jak čerstvé. Zdravím Zdenka
30. 7. 2012, 11:41   odpovědět
Yveta
Dobrý den.

Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Dělám už léta kozí sýr,stále stejně po domácku pro vlastní spotřebu a když přebývá,pro známé..

Už měsíc nejsem schopná vyrobit sýr a už vůbec tvaroh. Pár hodin po odkapávání ve formě syrovátka začne páchnout kysele a sýr je tím cítit též.. Občas se mi to stalo i dříve,ale poslední dobou je to dlouhotrvající problém a kozí tvaroh a sýr nám doma chybí..

Prosím o radu..nemohu přijít na to,kde je chyba.
10. 5. 2012, 20:04   odpovědět
Pavlína Skřivánková
Dobrý den, chtěla jsem poradit,jsem z Moravy.Chceme vybudovat malou hobby minimlekarničku rozměry 5x3-Potřebujeme stavební povolení? Jednám již s OVS,OHS-
Každý rada dobrý,děkuji P.Skřivánková
17. 4. 2012, 20:43   odpovědět
Vladimír
Dobrý den. Jestli se nemýlím, v Novém Dvoře choval kozy Ladislav Lis. Je nějaký vztah mezi vaší farmou a jeho, nebo jde jen o náhodu?
 
9. 1. 2013, 15:32   odpovědět
Pavlína
Pana Lisa neznám.
 
22. 4. 2012, 15:49   odpovědět
Miloslav Krejza
U nás to je obrovská náhoda a je to na dlouhé povídání....původně jsme na staku ani žádná zvířata chovat nechtěli. :-)
10. 4. 2012, 14:40   odpovědět
Andrea
Zdravím. Chci se zeptat, kolik dáváte ,,hermelínové,, kultury při výrobě hermelínu. Díky za odpověď. Andrea
10. 4. 2012, 12:18   odpovědět
Ilona
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat zda je možné už u Vás zakoupit sýry.
Děkuji
30. 11. 2011, 17:38   odpovědět
Pavlík
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli porážíte kůzlata doma na farmě a nebo je vozíte porážet na jatka? A jaký je rozdíl mezi kulturou a siřidlem z Milkomu a z webových stránek DOBRÝ SÝR, kde to také prodávají. Poradte mi co používat. Jinak Vám přeji mnoho chovatelských ůspěchů, fandím Vám. Moc děkuji za odpověd.
 
5. 2. 2012, 12:54   odpovědět
Miloslav Krejza
Kozlíky porážíme na farmě a máme k tomu pozvaného vždy našeho dvorního řezníka. Sami bychom asi nemohli.... Co se týká mléčné kultury a siřidla, tak máme zkušenosti pouze s Milcomem a to ty nejlepší. Nic jiného nepoužíváme.
13. 10. 2011, 15:53   odpovědět
Hausdorfelová Lenka
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s vnitřními parazity u koz (jaká je nejlepší prevence, odčervovací preparát aj.? A setkali jste se už s Plicním parazitem: mullerius capillaris? Máme 10koz které nedojíme je, máme je jen na výpas a na kůzlata na maso, a máme s parazity docela problémy. Náš MVDr. si tím moc neví rady, prý s parazity mají problémy hodně kozích farem. Co byste nám radili? Už jsme zkoušeli skoro všechno. Předem mockrát děkuji a jsem s pozdravem Hausdorfelová Lenka
 
21. 11. 2011, 21:38   odpovědět
Krejza Miloslav
Tak plicní parazit jsme ještě naštěstí neřešili, ale problémy s parazity řešíme každoročně. V každém případě je nutné co nejrychleji po zjištění, že je stádo napadeno parazity provést rozbor podle bobků o které konkrétní parazity se jedná. Od toho se pak odvíjí konkrétně cílená léčba. Ta je pak vždy velmi účinná.
13. 10. 2011, 15:44   odpovědět
Nováčková
Dobrý den, jsem od české lípy a mám doma 4 kozičky na výpas. A zatím jsem nenašla veterináře který by více rozuměl kozám, můžu se optat který veterinář dojiždí k Vám atd.? Děkuji Nováčková
 
21. 11. 2011, 21:44   odpovědět
Krejza Miloslav
Používáme ke spolupráci a při řešení zdravotního stavu našich koz více veterinářů. Někteří jsou i dost daleko. Z České Lípy a okolí však již žádného. Nejbližší, se kterým spolupracujeme je manželský pár Jan a Janka Hruškovi oba MVDr.
5. 10. 2011, 21:00   odpovědět
Ivča
Dobrý večer, dnes jsem si vyzvedla kozí sýr z farmy(nebyla jsem tam osobně), je dobrý, ale je docela dost cítit "kozinou"chuťově. Když jsme byli na Moravě, měli tam také kozí sýr z farmy, ale ten nebyl vůbec cítit. Prý je zápach z kozla a z toho prostředí...., ale některé sýry nejsou cítit vůbec, je to tak opravdu, že je to kozlem a prostředím na té farmě nebo je to výrobním procesem?Kozí mlíko nemůžu vůbec, pila jsem ho 2x a vždy jsem ho vyzvracela...., pachuť tohoto sýra mi ho připomněla.
 
10. 10. 2011, 14:18   odpovědět
Miloslav Krejza
Poslyšte, byl ten sýr opravdu z naší farmy? Každý vám řekne, že naše sýry kozí prk nemají. U čerstvých sýrů je to naprosto vyloučené. Proto doporučuji osobní návštěvu s ochutnávkou. Okolo nás je totiž několik kozích farem, které jednak nemají povolení k prodeji a jednak kvalita jejich produktů diplomaticky řečeno silně kolísá.
 
10. 10. 2011, 16:25   odpovědět
Ivča
Jejda, já to asi napsala tak, že to nebylo z textu poznat. Sýr nebyl z Vaší farmy, jen jsem se pídila po tom, zda mají mít sýry příchuť bez koziny nebo s kozinou a shodou náhod jsem narazila na Vaše stránky, kde poskytujete rady. :-)
27. 7. 2011, 20:06   odpovědět
Pavlína
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké množství bych měla dát chloridu vápenatého na 4litry kozího mléka pro výrobu sýrů. Děkuji
13. 7. 2011, 17:11   odpovědět
martina
Dobrý den,moc děkuji za tyto stránky a chtěla bych se zeptat na klíšťata, přesto, že máme kozu očkovanou proti parazitum měla klíště. Vadí to mléku? Dík
2. 7. 2011, 19:50   odpovědět
Zuzana
Dobrý den, pořídila jsem si kozenku s kůzlátkem, takže dojím. Mléko pije moje 9 měsíční dcera, protože má nemalé problémy s atopickým exemem. Ráda bych do jejího jídelníčku zařadila i domácí kozí jogurt. Můžete mi prosím poradit jak na něj, co nejjednodušší domácí cestou.
Děkuji za odpověď.
 
20. 7. 2011, 14:25   odpovědět
martina
Dobrý den , nejlepší je koupit jogurtovač ,není tak drahý .Používám ho již rok a nebo ohřejete mléko na 39stupňů,zamícháte 1 bílý jogurt, kvalitnější ,nalijete do sklenic a necháte 8 hodin na topení ,v létě třeba v peřinách.
12. 6. 2011, 08:20   odpovědět
Alena
Dobrý den, máme doma (na rozdíl od jiných farem) pouze 3kozičky, včera se mi poprvé stalo při zpracování mléka, že mi tvaroh zrůžověl - měl takový narůžovělý nádech. Chuť tvarohu je malinko odlišná. Můžete mi poradit co se stalo? (Před zpracováním bylo mléko - blé- tak jako vždy). Moc děkuji za radu.
4. 6. 2011, 22:55   odpovědět
Petra
Dobrý den chtěla bych se zeptat na zpracování kozí syrovátky a kozího mléka kromě výroby sýrů a tvarohu,ty si už vyrábíme. Nemáme využití syrovátky.Za rady moc děkuji.Petra
 
23. 4. 2012, 06:55   odpovědět
Petra
Dobrý den prosím o radu využití kozí syrovátky.Máme jí přebytek. Moc díky Petra
13. 5. 2011, 14:21   odpovědět
Martin
Dobrý den, pokusím se odpovědět na otázku Gabrieli. Doma si vyrábím sýry z kozího mléka a používám k tomu obyčejný smaltovaný hrnec. Mléko zahřeju na 74 C ( šetrná pasterizace ) a hned dám hrnec s horkým mlékem zchladit do studené vody na teplotu srážení 30 C. Pak hrnec vyndám, přidát smetanovou kulturu, nebo zákys a nakonec syřidlo.. Teplotu mléka si hlídám klasickým dlouhým teploměrem na zavařování.
5. 5. 2011, 13:30   odpovědět
Gabriela
Dobrý den, nadšeně čtu Vaší diskuzi a hodně věcí na které bych se chtěla zeptat jsem našla, asi se hodně lidí ptá na stejné věci.
Ale k otázce, kterou jsem zde nevyčetla.....
Jak správně svářet mléko nebo nesvářet.Chtěla bych si pořídit hrnec na mléko, ale obávám se že mi začne pískat až když tam bude 100 stupnů.Kdo máte pro mne radu jak to praktikujete vy budu neskonale vděčná.
Dále prosím jak velká jsou rizika, když se mléko nepasteruje (mám 9 tiletou dcerku)
Děkuji moc za odpovědi jsou pro mne velmi cenné. Děkuji Začátečnice:o))
 
26. 6. 2012, 08:36   odpovědět
EVA
jestli je kozenka čistá a voňavá tak se mléka nebojte,já ho pila přímo z vemínka před skoro šedesáti lety a o nějakém očkování neměla babička ani potuchy,ale také sme ho převařovali ,to si pamatuju jak bylo strašně dobré studené no a ten škraloup no mňamka
 
29. 5. 2011, 11:40   odpovědět
Miloslav Krejza
K rizikům konzumace nepasterovaného mléka. Samozřejmě, že rizika tu jsou, ale pasterací bohužel zabijete veškeré prospěšné kultury, které kozí matka v mléce předává svému potomku. Aby jste měla co největší jistotu, že nepasterované mléko je OK, je nejlepší zajet se podívat přímo na farmu, kde se mléko dojí. Zjistěte si, zda farma má povolení k prodeji svých výrobků (v tom případě podléhá hygienickým kontrolám a mléko je pravidelně testováno v laboratoři), dále se podívejte na zdravotní stav zvířat a úroveň ustájení. Pokud vám na farmě nechtějí ukázat, v jakých podmínkách zvířata chovají, tak raději toto mléko pasterizujte, nebo ještě lépe si ho vůbec nekupujte.
14. 3. 2011, 09:57   odpovědět
Tereza
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli máte tušení, zda někdo v ČR vyrábí smetanu a kysanou smetanu z kozího mléka. Mám alergii na kasein a třeba sójová kysaná smetana tedy sehnat nejde... :)

Děkuji.
TV
27. 1. 2011, 16:21   odpovědět
tashkara
Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, kdy a kde je možné si vaše výrobky zakoupit. Jezdíme k rodičům do Zákup a hodilo by se nám to v sobotu nebo v neděli. Je to možné? Děkuji PM
 
30. 1. 2011, 11:41   odpovědět
Miloslav Krejza
Nejlepší je to v sobotu a můžete přijet mezi 7 hodinou ranní a šestou hodinou odpolední. Ta neděle je možná po domluvě.
6. 11. 2010, 18:57   odpovědět
Jana
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám převařovat kozí mléko.
Kupuju si ho od sousedky a dost často se mi při vaření srazí. Sousedka mi tvrdí, že bylo čerstvé a že se kozí mléko nesmí vařit na 100 st. Zdá se mi to divné, protože jak by se uvařila kaše, nevím. Také v mléce občas bývá nekolik oranžových žmolečků, co to je?Prosím odpovězte mi. Předem moc a moc děkuju.
 
8. 12. 2010, 06:47   odpovědět
Jana
Kozí mléko jde normálně převařit, bez nějakého srážení.Přítomnost žmolků může naznačovat, že koza má nějaký problém s vemenem
 
8. 12. 2010, 06:39   odpovědět
Jana a Petr
Máme tříletou kozičku, která byla bez problémová. Nyní začala sama sobě pít mléko. Prosím poraďte nám, jak se tento problém řeší, slyšeli jsme, že existují nějaké spec. obojky. Nevíte kde je seženem? Za odpověď předem děkuji
 
22. 11. 2010, 15:31   odpovědět
Hana
Kozy chovame uz 23 let ve Velke Fatre v horach a dovolujio si Vam odpovedet. Kozi mleko by se prevarovat nemelo, protoze ztrati veskere vyzivne latky. My ho cela rodina i se znamyma a navstevama ktere k nam jezdi pijeme 23 let cerstve nadojene a nikdy nikdo nemel problemy, prave naopak, kazdemu velmi pomaha a pomohle uzdravit se z ruznych zdravotnich problemu. To ze Vam sousedka prodava mleko ktere se srazi je velmi nezodpüvedne, protoze koza ma bud zapal vemene a nebo je vysoce kotna a bude brzy rodit. Ale spis to vypada na ten zapal vemene kdyz jsou tam oranzove hrudky. Od takove sousedky mleko uz radeji neberte, at si ho pije sama, jestli chce mit zdravotni tezkosti. Cerstve kozi mleko se nikdy pri prevareni nesrazi a ma bilou barvu a prijemnou chut. Sousedka se o kozy asi neumi starat a nerozumi chovu, doporucte ji nejakou vhodnou literaturu.
14. 10. 2010, 13:23   odpovědět
Čechová A.
Dobrý den, chováme pár koziček na mlíko a jiné výrobky z něj pro svojí potřebu, jen se chci zeptat, dělám i čerstvý sýr ale jen z mléka, syřidla atd. čili žádná kultůra ani zákys aj. No a všude se dočítám a všech co se ptám, tak se prý zákys, kultůra aj. musí přidávat, můžete mi prosím vysvětlit proč? Prý kvůli ph ale s tím nemám vůbec problém. Sýry s použitím zákysu, kůltur aj. mě nechutnají, bez nich je sýr lahodnější, smetanovjejší atd. a tak může se "můj" výrobek nazývat sýr? nebo je to spíše tvaroh? Předem děkuji za odpoveď a přeji hodně štěstí.Čechová
 
22. 10. 2010, 16:33   odpovědět
Barbora Marešová
Dobrý den, záleží na tom, jestli pasterujete mléko. Pokud ano, tak pasterací zničíte kysací bakterie a proto se tam po zchlazení zpětně přidává kultura. Pokud nepasterujete, nepotřebujete kultury.
 
26. 11. 2010, 21:20   odpovědět
Čechová A.
Dobrý den, mléko pasteruji a žádné kultury nepřidávám, jen syřilo. Sýr je dobrý, naopak po přidání kultury je nakyslí. Právě proto mě málo kdy chutná od jiných chovatelů. Děkuji Čechová
23. 9. 2010, 11:44   odpovědět
JOZEF
Dobry den,pan Krejza ako sa vola plemeno koz co chovate bola by moznost kupi nejakej kozicky na chov od vas,kolko tak primerne vydojite z jednej kozky denne ,ja mam bielu kozu zatial dovidenia.
23. 9. 2010, 00:25   odpovědět
JOZEF
Dobry den,chcel by som sa spytat pri dojeni kozy som mal ruzove mlieko,zasiel som k veterinarovi ten povedal ze je to prasknuta zilka vo vemene ,mlieko vraj mozeme konzumovat akurat to zle vyzera . Poradte prosim stretli ste sa s niecim takymto .Niekedy je mlieko v poriadku ale po dni za usadi na dne krv.
 
22. 11. 2010, 22:14   odpovědět
Hana
Mleko ve kterem je krev urcite v poradku neni a nechapu jak Vam veterinar dovolil ho pit. Koza ma krev v mlece kdyz se silne stlaci vemeno nebo kdyz se doji strojove, taky se tak projevuje zacinajici zapal. Kozu je treba lecit a mleko vylevat do te doby nez bude zase bile. Kozy jsou velmi choulostive zvirata, jak jsem psala chovame je uz 23 let a musime s nimi zachazet jako v bavlnce, aby dojili kvalitni mleko.
19. 8. 2010, 13:00   odpovědět
Monika Černá
Dobrý den!Pocházím z České Lípy,ale už 15 let bydlím ve středních Čechách.Je to ostuda,ale kout,ve kterém se nachází Vaše krásná biofarma jsem objevila teprve nedávno.Včera jsem konečně zavítala,i s rodinkou,a byla jsem uchvácena.Nádherné prostředí,čistota a pořádek,příjemné přivítání i milé povídání s Vaší dcerkou,která nás i ochotně provedla.Dýchla na mě opravdu velká láska,snaha a ochota,bez které by Vaše farma nebyla tam,kde je.Moc děkujeme.Ochutnali jsme sýry,výborné!!!Mléko bylo taktéž bezkonkurenční.Zajedeme pro další zásoby,děkujeme a krásný den.
4. 7. 2010, 21:37   odpovědět
Roman Krampera
Dobrý den, dnes jsme čirou náhodou při projížďce na čtyřkolce odbočili na na Nový Dvůr a byli jsme mile překvapeni milým přivítáním majiteli statku, přestože byla neděle a my vjeli do dvora na čtyřkolce.Moc děkujeme za prohlídku rekonstruovaného statku, ochutnávku kozích sýrů a mléka.Jsme Českolipáci a nevěděli jsme, že takový kousek za Lípou je taková krása.Děkujeme.Určitě přijedeme zase pro sýry, jsou výborné.Roman a Iva.
19. 6. 2010, 14:49   odpovědět
Motejlová Eva
Dobrý den, koukala jsem na ceny prodůktu různých kozích farem v Ústeckém a Libereckém kraji a všimla jsem si obrovských rozdílu. Jen se chci zeptat čím to podle vás je? Podle čeho vy určujete cenu? Předem děkuji za odpověd Motejlová Eva
 
3. 8. 2010, 13:22   odpovědět
Miloslav Krejza
Cena by především měla odrážet kvalitu výrobku. Dále se musí v ceně objevit i výrobní náklady. Protože máme veškerá povolení pro výrobu i prodej, musíme se pravidelně, plánovaně i nahodile podřizovat kontrolní činnosti ze strany dozorových institucí. Dále si sami musíme zadávat rozbory podle hygienických i veterinárních předpisů. To vše si musíme platit. Používáme nejkvalitnější suroviny. Např. na očkování používáme profesionální kulturu. Někdo může použít a také používá obyčejný jogurt, který obsahuje také živé kultury i když to je při výrobě pro prodej zakázáno. Finanční rozdíl je však značný. Tak bych mohl pokračovat dále. Naše farma se teprve letos dostala přes bod zvratu na rentabilní úroveň. Levný výrobek má proto především nízké výrobní náklady. Je na zákazníkovi, aby si zjistil zda je to dáno velkovýrobou, nebo jinými důvody, které přímo souvisí s hygienickými předpisy a potažmo i s kvalitou a bezpečností produktu. Úplně asi nejlepší je podívat se na farmu a na zvířata a z toho si bezpečně odvodíte úroveň výroby. Ochutnávka pak završí celkový dojem, který se dá velmi těžko ošidit.
27. 5. 2010, 22:55   odpovědět
Pavel
Po několika letech, co jezdim okolo, jsem včera konečně přibrzdil a navštívil statek. Sice až odpoledne, mile však přivítán, jsem si zakoupil několik sýrů. Doma jsme s očekáváním ochutnali a nevěřili. Vynikající chuť. Na statku jsem byl velmi překvapen i pořádkem a citlivou rekonstrukcí původního objektu. Brzo opět přibrzdim.
8. 5. 2010, 09:00   odpovědět
tuto
Dobry den, chtel bych se zeptat jestli nekdo nevi,kde se da poridit vetsi baleni obycejne syrovatky za rozumnou cenu..v obchodech to sekaji 400g za 34kc..Da se sehnat nejak levneji??
 
21. 5. 2010, 18:50   odpovědět
Miloslav Krejza
Když se stanete našim stálým zákazníkem, budete dostávat syrovátku zdarma jako bonus ke svému nákupu.
7. 2. 2010, 18:36   odpovědět
pipi
Chtěla bych se zeptat, jako úplný začátečník. Při výrobě polotvrdého sýru, který obden obracím a otírám houbičkou namočenou v solném rostoku, se mi zdá, že ty moje sýry jsou dost \"mokré\". Mají být, nebo ne? Jsou týden \"staré\". Děkuji za každou odpověď. Pipi
 
26. 5. 2012, 10:41   odpovědět
míša
tohle mě taky trápí a nevím čím to je
6. 2. 2010, 14:22   odpovědět
Aleš
Loni v červnu jsem vice méně z donucení navštívi poprvé ve svem životě kozí farmu.Myslel jsem si,že celou návštěvu mě bude provázet zápach z koz,ale ouha...
Paráda!Čisto,čisto a zase čisto.Kozy se pásly venku a pohostinnost manželů Krejzových mne příjemně překvapila,stejně jako romantické prostředí celé farmy.Další šok mě čekal doma,když jsem svým dvěma dcerám nabídl kozí sýry.V jídle jsou dost vybíravé(jako každý teenager).¨Ttrochu nedůvěřivě ochutnaly a já jsem si stačil uzobnout jen dva malé kousky.Přeju manželům Krejzovým hodně úspěchů v jejich další práci a doufám,že mi někdy na jaře konečně vyjde chvilka času a já budu moct dovést své dcery přímo k tomuto skvělému zdroji kozích sýrů.
Aleš Kotlár-Liberec
 
26. 5. 2012, 10:40   odpovědět
miša
Tohle mě taky trápí a někdy se mi stane že i sýr je nahořklý ale nevím proč jsem začátečník a tak zkouším a zkouším a ptám se kde můžu
 
26. 5. 2012, 10:36   odpovědět
míša
tenhle problém mě taky trápí a někdy se mi i stane že sýr e nahořklý ale čím to je nevím .Jsem začátečník a tak zkoumáma zkoumám a ptám se kde můžu.
30. 11. 2009, 09:02   odpovědět
Jirka M
Dobrý den,měl bych k vám pár skromných dozazu.Vypracovávám do školy práci kdy bych se chtěl lehce dotknout výroby kozích sýrů a zajímalo by mě kolik koza děnně nadojí vím že je to různé tak možná kolik průměrně koza nadojí za kalendářní rok, dale by mě zajímalo kolik litrů potřebuji na výrobu 1Kg sýra a dále pak jestli je V Čr je požadována výměra v Ha (jaká)na jednu kozu jako je třeba u skotu.Za odpovďi předem děkuji s pozdravem Moravec
 
23. 8. 2010, 23:39   odpovědět
Marián
Zdravím Jirko,
každá koza je jediněčná osobnost a i při stejné a pravidelně podávané stavě, se nádoj u kozenek velice liší. Denní nádoj je v průměru kolem 3,5L - 5,5L mléka. Nezřítka prvnička dává na jeden nádoj necelý litr mléka. Přibývajícím věkem u kozenky nádoj mléka vstoupá. Co se týka výroby sýru, tak tady je potřeba brát v úvahu množství bílkoviny a tučnost mléka. Průměrně je výtěžnost z mléka asi 10-12%. Není to však u všech druhů sýru stejný. A co se týká pastvin, zde je jednoduchý přepočet; Ha/dobytčí jednotka - jedna dobytčí jednotka = sedm kozenek. Tak snad to postačí a pomůže, s pozdravem Marián.
17. 11. 2009, 20:27   odpovědět
richaRD
mam blbej dotaz ten sýr tak 1.,kg je jedno to cele kolo sýra jak mate na foto je to tak nebo ne ,,,????díkk
1. 10. 2009, 15:51   odpovědět
Luděk
Hezký den, prosím o názor a radu, zda je reálné pro člověka ve věku 45 let , který nemá prozatím příslušné vzdělání , zkušenosti, omezené finanční prostředky a potřebné zázemí a pastviny,začít s chovem koz a výrobou kozích produktů? Je-li tato myšlenka reálná, jak nejlépe postupovat ? (vzdělání, úřední záležitosti,vhodné místo a rozloha pro pastviny, počet koz pro začátek, finanční náročnost chovu a výroby kozích produktů, zastane všechny potřebné činnosti pouze rodina, možné dotace a p.). Předem děkuji za odpověď a možnou naději na uskutečnění této myšlenky.
17. 8. 2009, 15:58   odpovědět
Jirka
Dobry den, chci se zeptat jak velky je dle vas odbyt na kozi produkty. Ptam se predevsim proto, ze uvazuju o vybudovani koziho chovu a zajima me zda ma tato oblast perspektivu i v dnesni dobe kdy se zemedelcum obecne jiz moc nevede.. muj druhy dotaz smeruje k vyrobe kozich a obecne mlecnych vyrobku a to jaka je priblizne potrebna investice do zarizeni potrebneho k vyrobe mlecnych produktu (dojirnu, prostory a pozemky mam staci mi jen vybaveni k vyrobe a zpracovani). Predem moc dekuji za odpoved.
 
20. 9. 2009, 15:50   odpovědět
Miloslav Krejza
Tak za prvé, milovníků kozích sýrů je stále v současné populaci malé procento. Tento stav se každým rokem postupně zlepšuje. Za druhé, nestačí jen prostory a vybavení, ale je třeba zavést nejrůznější řády, evidence a uvolit se k permanentním kontrolám z hygieny, veteriny, certifikační organizace BIO (u nás to je Biokont) a další. Nedávno jsem počítal, že se legální chov koz začne vyplácet až od 24 ks dojných koz. Připravte se, že do začátku to bude dosti velká investice, pokud chcete vyhovět evropské legislativě a vaše prostory nejsou moderní a pokud chcete legálně prodávat své produkty přes prodejny. Přeji hodně úspěchů.
 
26. 7. 2010, 16:34   odpovědět
oli
Průměrnou rodinu slušně uživí stádo o 30-40kozách. K živnosti a pro splnění dotací je nutné zeměd. vzdělání.
8. 8. 2009, 22:00   odpovědět
Alena
Dobrý den, mám takový dotaz. Už delší dobu jsem plánovala, že koupím kozu (kvůli mléku, jsme alergici). Informací jak chovat jsem si pozjišťovala kde se dalo, ale jedna věc se dořešit nestihla. Koupě se seběhla dost rychle, koza je doma. Je nádhrná a vypadá, že se jí u nás i líbí, jen to dojení... Chci se zeptat, jestli jí můžu při dojení nějak ublížit, když to vpodstatě neumím. Také mě zajímá, jak dlouho trvá než se člověku podaří nadojit mléko tak rychle, aby koza nezačala protestovat (trvá mi to hrozně dlouho). Případně jestli jsou nějaké "zlepšováky", jak se zdokonalit. A ještě chci vědět, jestli koze nějak ublíží, když se mi jako začátečníkovi nepodaří vydojit úplně všechno mléko? Předem děkuji za rady!
 
16. 8. 2009, 14:14   odpovědět
Tomáš
Dobrý den,
dovolím si Vám odpovět podle svého nejlepšího svědomí :-). Už před dojením samotným vzniká nějaký podnět (otření vemene, dotyk teplou rukou), který je analogický s mechanickým impulzem od kůzlete (kůzle než začne sát, tak do vemene, někdy zdánlivě nešetrně drcne). Tento impulz spouští v hypotalamu produkci oxytocinu, který má vli na následné uvolňování mléka. Oxytocin se uvolňuje po dobu cca 3-8 minut. Pokud kozu při dojení naopak něčím stresujete, do krve se vyplavuje adrenalin, který účinky oxitocinu ruší. Navíc kozy jsou chytrá zvířátka, takže si jednoduše dají dohromady STRES=DOJENÍ a podle toho pak vypadá i jejich užitkovost a ochota k dojení. Aby jste struk nebo vemeno poškodila mechanicky, tak se domnívám, že by jste musela být opravdu hodně nešetrná. Pokud nedodojíte všechno mléko, vystavujete kozu potencionálnímu vzniku mastitidy, ale zase se nemusíte tolik bát, protože když se dojí strojově bez dodojování, tak se to děje běžně. Víc bych se bál situace, když je to jednou tak a podruhé jinak. Logický argument, který pro dodojování hovoří, je ten, že když organizmus kozy po úplné vydojení má pocit, že mléka bylo málo, tak se snaží přidat, nebo alespoň udržet produkci. Doufám, že jsem Vás odpovědí uspokojil a nikoho dalšího nepopudil. Hodně úspěchu Tomáš
23. 7. 2009, 15:57   odpovědět
Jarka
Dobrý den,
při domácí výrobě kozího sýru se mi na povrchu mléka vytvořil škraloup,odstranila jsem jej,může se to vůbec?Začínám se sýry,tak ty detaily prostě člověk nikde nevyčte,díky moc za odpověď,Jarča.
 
23. 4. 2010, 18:42   odpovědět
Lucie
Dobrý den,

kontakt na vás jsem si našla na internetu. Jsme s manželem z Vratimova, okr. Ostrava a učíme se chovat kozičky. Původně jsme chtěli jednu pro mou potřebu, mám atopický exém, ale už při koupi, před rokem se nám stalo, že nám majítelé prodali dva kozlíky a jednu holku. Takže máme doma Matesa, Honzíka a Amálku. Jenže čekání na mlíčko přece jenom nějakou dobu trvá a tak jsme si pořídili 3.letou kozu a ta nám teď vyvrhla další dva kozlíky. Samozřejmě, že máme radost, ale rozhodli jsme se, že by nám spíše více vyhovovaly holky, takže kluky buď prodáme a nebo jednoho vyměníme za jinou krev.
Proč se ale na vás obracím? Jsem prvodojička... s manželem se všechno učíme, sháníme si informace, ale přesto všechno máme rozpaky. Nevíme přesně, jak vařit mléko. Nevlastní taťka je bývalý zemědělec, tak mi poradil, že si mám nalít do hrnce vodu a do něj vložit další hrnec s čistým mlékem a vařit. Po zavaření nechat na mírném ohni povařit 5 - 10 min na 70 stupňů. Není to ale zbytečné špinění hrnců? Nestačí, když si pořídím klasický hrnec na méko, který je v dnešní moderní době snadno dostupný? Dále, někdo mi zase říká, že to mám povařit na 100 stupňů, ať zničím veškeré bakterie, ale co když těch 70 stupňů má smysl, protože se zničí pouze to co má a v mléce zůstanou i ty správné živiny? Ach jo. Moc prosím, pokud mi poradíte, určitě máte zkušenosti, budu velmi moc ráda. Učím se dojit teprve týden, jsem opravdu teprve v začátcích.
Ještě jsem se chtěla zeptat, může se stát, že ráno po dojení nebude hned čas mléko provařit, mohu ho dát do lednice a provařit později?

Možná se ptám hloupě, ale já se raději zeptám než abych něco dělala špatně.

Ještě, pokud mi tedy budete ochotný odpovědět, mám strach z klíšťat. Víme všichni, že loni jich bylo habaděj a letos už vykukují zase. Co dělat, aby mi na kozénky klíšťata nelezla? Existují nějaké přípravky?

Dopředu se raději omlouvám, pokud obtěžuji, ale pokud mi odepíšete, předem velice moc děkuji za odpověď.

Lucie Součková
Tel: 603843988

20. 6. 2009, 17:56   odpovědět
Václav Pejchal
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, jaký má vliv kozí mléko a kozí výrobky na lupénku. A jestli víte,kolik zhruba se počítá kusů koz na jeden hektar jak na pastvu,tak na sena.Díky za odpověď a přeju pěkný den.
11. 6. 2009, 10:19   odpovědět
Naďa
CHtěla jsem se zeptat,proč koza nemůže na pastvu,když je venku rosa?A když se pase venku celý den a začne pršet,to jí musím honem schovat,aby nežrala tu mokrou trávu?Prosím o radu,jsem začátečník.
 
14. 6. 2009, 12:05   odpovědět
Roklanka -kozí farma
Koza může na pastvu,jak za deště /to nemá moc ráda/,tak ráno,když je ještě rosa. Nesmí zapařenou trávu.
9. 6. 2009, 14:19   odpovědět
Marie
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký typ siřidla používáte pro výrobu vašich sýrů. Jsou některé vaše sýry vhodné pro vegany? Kolik obsahují kozí sýry tuku a cholesterolu oproti sýrům z kravského mléka? Jsou vhodné pro redukční dietu?Děkuji.
29. 5. 2009, 10:54   odpovědět
Petra Poživilová
Dobrý den,
chtěly bych se zeptat v jakém denním množství můžu konzumovat kozí syrovátku,jestli třeba hrnek denně nebo 1l denně nebo jestli neomezené množství?Moc děkuji za odpověď.Přeji hezký den.Poživilová
 
9. 6. 2009, 13:53   odpovědět
Petr
Jako běžný nápoj.
26. 5. 2009, 11:24   odpovědět
Zuzana
Dobry den,
vedeli by ste mi prosim poradit nejake miesto blizko Bratislavy kde by som si mohla syrovatku zadovazit..mame jednu kozicku a chceli by sme skusit podomacku vyrobu koz. syra. Dakujem za pripadnu pomoc
17. 5. 2009, 22:37   odpovědět
Adina Hykova
Dobrý den,zajímalo by mě,k čemu všemu se dá( kromě nápoje) využít syrovátka,jaké má léčebné ůčinky?
7. 5. 2009, 13:29   odpovědět
Petra Chv.
Dobrý den,
ráda bych si kupovala pravidelně vaší kozí syrovátku v Olomouci, ale bohužel ve zdravé výživě mají jen několik kusů, které jsou během jednoho dne vyprodané a bylo mi v obchodě řečeno, že není možné si objednat více kusů (byla jsem ochotná si i dopředu zaplatit). Jezdím jednou za čas do Prahy, kde syrovátku bez problémů pokaždé koupím, nicméně v Olomouci je to docela problém. Dalo by se to prosím nějak vyřešit? Děkuji
 
11. 5. 2009, 12:42   odpovědět
Miloslav Krejza
Kozí syrovátku dáváme zdarma jako bonus k nákupu kozích sýrů našim stálým zákazníkům a to přímo na farmě při osobním odběru. Máme však dobrou zkušenost, že naši zákazníci, kteří syrovátku potřebují k léčebným účelům, si ji pravidelně zamražují bez zhoršení její kvality. Tak překonají období, kdy syrovátka není, nebo si pro ni nemohou přijet.
 
18. 5. 2009, 21:10   odpovědět
Petra Chv.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Bohužel se nemůžu dostat na vaši farmu a do Prahy nejezdím tak často - a ráda bych si kupovala syrovátku čerstvou v místě svého bydliště. Zajímá mě jen, proč nefunguje distribuce do Olomouce tak dobře jako do Prahy? A připadá mi docela škoda syrovátku zamražovat do zásoby, když vím, že některé výrobky se distribuují i do Olomouce, nemyslíte?
30. 4. 2009, 14:29   odpovědět
Zuzana Šullerová
Přeji hezký den, mám jednu kozičku a učím se vyrábět domácí sýr, receptů mám plno (nalezeno na internetu), ale nevím kde koupit červený vosk a jak se zavoskovává sýr. Nemůžete mi poradit. Děkuji
 
25. 10. 2009, 12:27   odpovědět
Milan
17. 4. 2009, 18:35   odpovědět
Petra Lacmanová
Dobrý den, pane Krejzo! Příští jaro bychom rádi začali s chovem koz. Máme v plánu neprve tak 2 mladé kozičky a rádi bychom jim poskytli to nejlepší. Je možné žádat od státu nějaké dotace pro začínající zemědělce i při tak nízkém počtu chovaných kusů? Jde nám především o koupi pozemku a stavbu menšího kozína. Moc děkuji a přeji pěkný den všem!
 
30. 4. 2009, 08:16   odpovědět
Miloslav Krejza
Musím vás zklamat. Při výstavbě a budování kozí farmy je to špatné. Na koupi pozemků ani na výstavbu stát nepřispívá. Dotace dostanete pouze na obhospodařovanou plochu ve zvláštním režimu a na zachování genofondu některých chovaných zvířat.
29. 3. 2009, 19:03   odpovědět
miroslava čechurová
Dobrý den, mám dotaz zda může být kozí mléko uskladněno od pondělka do pátku a (nastřádat) a pak z něho udělat sýr.
Moc děkuji za odpověd Mirka
 
1. 4. 2009, 20:18   odpovědět
Miloslav Krejza
Tak to by neměl být problém, když splníte tři podmínky.
1. mléko bude ze zdravého zvířete a bude čisté, nekontaminované
2. mléko musíte okamžitě po nadojení zchladit na 3-4°C
3. celou dobu uskladnění (cca 5dní) nesmí teplota překročit 5°C
Poznámka: je dobré použít automatické chlazení mléka, které je schopno celý nádoj (má teplotu těla zvířete) šokově zchladit.
 
2. 6. 2012, 01:19   odpovědět
Anežka
Oficialně se mléko v provozu musí zpracovat do dvou dnu!!!!
4. 3. 2009, 14:48   odpovědět
Petra
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné nakoupit výrobky přímo u vás na farmě bez předchozího objednání, či zda je touto formou neprodáváte.
 
20. 3. 2009, 10:12   odpovědět
imro01
chci koupit kozu na mleko
 
11. 3. 2009, 13:03   odpovědět
Miloslav Krejza
To je možné, ale v současné době sotva stíháme uspokojovat objednávky od stálých zákazníků. Situace bude lepší, až odstavíme kojící mláďata od matek. To bude až po velikonocích. Pak výroba vzroste. V současné době doporučuji domluvit se po telefonu. Rádi vám zvířata i farmu ukážeme a sýry budete mít připravené.
21. 1. 2009, 11:22   odpovědět
michaela
dobry den.. chcela by som sa Vas opytat ake vzdelanie je potrebne, aby sa clovek mohol venovat kozickam a vyrobe syrov. Ja a moj priatel sa pripravujeme na podnikanie s kozickami, nieco take ako mate vy, ale na zivnostenskom urade nam povedali ze na vyrobu syrov potrebujeme mat skolu. Ja dokonca aj mam potravinarsku priemyslovku, ale odbor kvasna technologia a nie mlieko a ani to im nestacilo.. dakujem za odpoved
 
1. 2. 2009, 22:31   odpovědět
farma Etelka
Prepačte, ze sa miesam do Ceskej diskusie, ale sme tiež zo Slovenska, tak vieme poradit. Ja som sa dal zaregistrovat na Obecnom urade ako Samostatne hospodariaci rolnik a ten moze svoje produkty spracovavat aj bez povolenia Zivnostenskeho uradu.
Za par tyzdnov uz aj na Slovensku bude zakon o Predaji z dvora, vdaka ktoremu sa to bude dat robit ofic a nebudete musiet fakturovat krmny syr, krmne mlieko a krmny ostiepok. :-) Keby ste chceli viac info kontakt na nas najdete na www.etelka.sk
25. 11. 2008, 14:45   odpovědět
Schnaubeltová Marika
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,zda máte i sušenou kozí syrovátku?A zda si ji mohu u vás zakoupit,popř.zda mi ji můžete zaslat poštou?Děkuji.
24. 11. 2008, 15:37   odpovědět
Marie
Zajímá mě, kde se dá koupit kozí syrovátka, případně její instatní podoba. Mrzí mě, že nezasíláte své produkty poštou a tak prosím o sdělení, kam dodáváte své výrobky. Zajímá mě oblast Zlína. Moc děkuji.
 
1. 12. 2008, 11:13   odpovědět
Miloslav Krejza
Odpověď paní Marii i paní Marice. Kozí syrovátku zatím dostávají naši stálí zákazníci jako bonus ke svému nákupu kozích sýrů zdarma. To je možné pouze v období plné produkce mléka. Sušenou syrovátku neumíme a ani v budoucnu neuvažujeme o její výrobě z hlediska extrémně vysoké náročnosti investice pro sušící technologii.
6. 6. 2008, 19:00   odpovědět
Ladislav
Prosím Vás o radu, nikde jsem nezjistil, kde se sežene syřidlo na výrobu sýra a zda se dá objednat přes net. Děkuji za odpověď
 
26. 5. 2012, 11:18   odpovědět
míša
dobrý den sířidlo jsem sehnala přes nete od firmy Bio pro Praha
 
8. 6. 2008, 20:07   odpovědět
Miloslav Krejza
Zkuste f. Milcom a.s. tábor na telefonickou, nebo písemnou objednávku vám syřidlo pošlou poštou. To není zrovna nejvhodnější způsob doručení, protože porušíte na desítky hodin skladovací podmínky. Nejlepší je osobní odběr v Táboře a v termoboxu dovézt domů. Zde je adresa: http://www.milcom-as.cz/?page=syridla
29. 5. 2008, 23:29   odpovědět
Filipko
Už mám dojírnu pro kozy a mám 15kusu dojných přikoupili jseme...
28. 5. 2008, 19:33   odpovědět
Alice
Rada bych se zeptala (jiste jste jiz na takovou otazku odpovidal, ale bohuzel nemam cas hledat zpet), jak vyrobit kozi syr, tvaroh,maslo a smetanu v domacich podminkach. Nemame zadne prisroje. Pouze nam bylo doporuceno pouzit ocet nebo citron pri vyrobe mekkeho cerstveho syra. Pokud mne muzete odkazat na nejake stranky s presnymi postupy vyroby, prosim vas o to.
Dekuji
 
12. 3. 2010, 15:52   odpovědět
Kozak - teoretik
Když nemáte čas, udělejte si ho. Proč by měl za vás ztrácet čas někdo jiný? :-)
 
28. 5. 2008, 22:27   odpovědět
Miloslav Krejza
Milá Alice, pro opravdového fandu na výrobu nejrůznějších sýrů je nejlehčí přejít v meny na naše Odkazy a hned první je ten pravý. Na tomto webu najdete množství opravdu fungujících receptur na domácí výrobu nejrůznějších druhů sýrů. Vřele doporučuji, protože jsem některé recepty úspěšně vyzkoušel osobně.
18. 4. 2008, 16:14   odpovědět
Marie Furchová
Dobrý den,moje maminka má doma kozu a ptá se vás,kde by mohla sehnat bakterie mléčného kvašení a jogurtové bakterie.Pokud máte nějaké informace,prosím o zaslání.Děkuji.
 
3. 11. 2008, 10:15   odpovědět
Radmila Šeniglová
Paní Furchová, taky jsem sháněla mléčné bakterie. Dají se zakoupit, ale dlouho nevydrží a velmi obtížně se v malém množství dávkují. Pak jsem zjistila, že ideální je kysaná smetana (smetanová kultura) nebo bílý jogurt Activia.
 
20. 4. 2008, 21:37   odpovědět
Miloslav Krejza
Pokud chcete originální mlékárenské kultury, obraťte se na firmu MILCOM SERVIS.
17. 2. 2008, 18:26   odpovědět
Filipko
Kolik máte koz???Já mám 10ks -5ks bíla a 5ks hněda je mi 13a děti mi říkají že jsem bldej ale ja si to nemyslím mně s tím pomáhá mamka a tata a bratrové ja dojím kozy zatím ručně ale hci stoj...
 
22. 5. 2008, 18:45   odpovědět
Hana
Milý Filípku,
to, že se staráš o 10 zvířátek neznamená, že jsi "blbej", ale naopak, jsi na svůj věk velmi rozumově vyspělý a zodpovědný. Držím Ti palce a pokud bys cokoli potřeboval, můžeš se obrátit na naše centrum Svazu ekologických zemědělců - PRO-BIO Krkonoše a Podkrkonoší http://www.pro-biokrkonose.eu. Rádi Ti poradíme i pomůžeme. Hlavně se nenech zviklat těmi omezenci, kteří si myslí, že když se umí jenom poflakovat po ulici, tak že jsou chytřejší.
 
25. 5. 2010, 21:27   odpovědět
filip
Dobrý den dnes chovám pouze 3 kusy hnědých koz ale zase to chci rozšířít asi na 8-10 kusu na mleko ale chceme udelat prodej ze dvora jak se to dela prosím poradit,Díky Filip
21. 1. 2008, 12:48   odpovědět
Iva
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné kozí mlíko při ekzému, případně jestli by byla vhodná kozí sytrovátka na léčbu této nemoci. Děkuji
 
3. 2. 2008, 12:18   odpovědět
Miloslav Krejza
Mohu zcela zodpovědně potvrdit, že kozí syrovátka má léčebné účinky nejenom při aplikaci na ekzém. Mléko samozřejmě také, ale syrovátka úplně stačí.
27. 12. 2007, 16:55   odpovědět
Oto
Dobrý den,
zaujímalo by ma či je možné u vás zakúpiť kozičky vhodné na chov, asi vo veku 6-8 týždňov (uvedte cenu r. 2008). Prosím Vás o kontakt na iných chovateľov hnedých kôz, môžu byť aj rohaté plemená.
 
1. 1. 2008, 19:44   odpovědět
Miloslav Krejza
Protože jsme s chovem začali v nedávné době, nemáme zatím ještě naplněnou kapacitu farmy. Celé stádo chceme mít z vlastního chovu. Nakupujeme pouze plemenné kozlíky. Zcela určitě v roce 2008 nebudeme chovné kozičky prodávat. Možná v roce následujícím. Při nákupu je nejlepší kontaktovat v tomto směru přímo Svaz chovatelů ovcí a koz.
22. 11. 2007, 20:56   odpovědět
Pavel
Dobrý den,
docela by mě zajímalo čím to je ,že jednou je měký kozí sýr jak tvaroh (hmota)a podruhé je takový jak gumový a na řezu lesklý.
 
23. 11. 2007, 10:56   odpovědět
Miloslav Krejza
Při ruční výrobě bez použití stabilizátorů a konzervantů je kozí sýr velmi choulostivý na průběh dohřívání (strmost křivky), na ruční hnětení a na momentální kvalitě mléka. Např. stačí trochu menší síla při hnětení a formování tvaru a pokud se použije při výrobě menší množství mléka je strmější jak ohřívací, tak ochlazovací křivka tepelného ošetření a pak má sýr trochu jiné vlastnosti. Při kousání nám u Rohanu některý sýr takzvaně vrže a při další várce to nedělá. Přitom úzkostlivě dodržujeme technologický postup přesně podle receptury.
29. 10. 2007, 11:28   odpovědět
Zdenka
ANO SYROVÁTKU MOHU VŘELE VŠEM DOPORUČIT.MÁM DOMA TAKÉ PAR KOZIČEK A SAMA PRO SEBE A RODINU VYRÁBÍM SÝRY.SYROVÁTKA MÁ OČISTNÝ UČINEK A JE TO VELICE CHUTNÉ PROJÍMADLO BEZ VEDELEJŠÍCH ÚČINKŮ.MYSLÍMNEGATIVNÍCH.JINAK POUŽITÍ JE ŠIROKÉ.
22. 10. 2007, 15:17   odpovědět
jarmila
Dobrý den,známá mi dala ochutnat kozí sýr.
Jelikož však držím dlohodobou dietu zajímalo by mě jak je tento sýr tučný.
Děkuji
 
24. 10. 2007, 11:00   odpovědět
MiloslavKrejza
Kozí sýry jsou obecně vyráběny z neodstředěného mléka, tedy plnotučného. Obsah tuku v jednotlivých druzích sýrů je pak dán typem sýra, čili technologickým způsobem zpracování a především kvalitou mléka. Obsah tuku se v kozích sýrech takto vyráběných pohybuje od 40 do 60% tuku v sušině a řadíme je do skupiny plnotučných sýrů.
7. 10. 2007, 09:00   odpovědět
Marie
Dobrý den,chci se zeptat,jestli se dají u vás koupit sýřidla a mléčné kultury,nebo jestli nevíte kde by se dali koupit.Děkuji
 
8. 10. 2007, 09:58   odpovědět
Miloslav Krejza
Na naší farmě syřidlo ani mléčnou kulturu neprodáváme, ale obraťte se na specializované firmy např.: Milcom, a.s.
1. 10. 2007, 20:20   odpovědět
Pavel Kábrt
Lze zaměnit při výrobě měkého sýra mléčnou kulturu za mléčný výrobek,a jaký?
 
3. 10. 2007, 10:04   odpovědět
Miloslav Krejza
Ano, je to možné při domácí výrobě. V zásadě je vhodný každý, který obsahuje živé mléčné kultury. Nejvhodnější je jogurt, kde výrobce garantuje vysoký obsah živých mléčných kultur. Úspěch výroby je však vždy závislý na odzkoušeném množství a nevyhneme se experimentu.
26. 7. 2007, 12:22   odpovědět
Katka
Já bych se chtěla zeptat jak se dělá kozí sýr bez použití syrovátka.Předem děkuji za odpověď
 
13. 8. 2007, 12:23   odpovědět
Miloslav Krejza
Sýr bez syrovátky nelze vyrobit. Syrovátka je vlastně odpad při výrobě jakéhokoliv sýra a má svou užitnou hodnotu jako nápoj, nebo se používá jako prostředek k léčebným účelům. I v současné době se syrovátka používá k dokrmování hospodářských zvířat.
 
10. 7. 2011, 20:02   odpovědět
Tomáš
Dobrý den.Dnes jsme dojedli kozí sýry,co rodiče přivezli od Vás s farmy.A všem nám moc chutnali.S pozdravem Kohoutovi od Tábora

Zákaznický účet

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné položky.
Ceny jsou uváděny vč. DPH.

Celkem: 0,00
Zobrazit košík
 

Nová prodejna u Prahy 15 minut z Černého mostu u Brandýsa nad Labem směrem na Mělník

Copyright 2007 - 2018 Kozí farma Nový Dvůr